Inspectie van zeiljacht

Technisch advies

Op een website kunnen huizen, boten, auto’s en motoren er piekgaaf uit zien. En ook de tekst klinkt veelbelovend. Toch is een technische inspectie op locatie de moeite waard. Ik kijk zonder roze bril en met technisch oog naar zowel visuele als technisch inhoudelijke aspecten. Zie het als een makelaarscheck.

Zo had een klant een sterke onderhandelingspositie na mijn technische inspectie. De klant was verliefd geworden op een prachtig zeiljacht van 42 voet. Voorafgaand aan de bezichtiging bestudeer ik altijd nauwkeurig de websitefoto’s en zoek ik aanvullende documentatie op over de achtergronden en historie van de werf en het type boot. Op locatie bekijk ik de boot van top tot teen, zoals het onderwaterschip, het dek, de mast en de verstagingen, de zeilen, de motor, het leidingwerk, het accupakket, en de apparatuur.

Ik let daarbij op specifieke afwijkingen. In dit geval was de staat van het polyester niet optimaal. Spanningen op specifieke plaatsen, waaronder de mast, hadden craquelé veroorzaakt. Een probleem dat bij andere exemplaren van dat jaar ook al naar voren was gekomen. Daarnaast stond een scepter van de zeereling scheef, wat aanleiding is om verder te kijken. Vermoedelijk heeft de boot op die plaats een tik gekregen, want achter een vender kwam enige schade aan de romp en de schuurlijst naar voren. Niet alleen was de boot dus cosmetisch minder strak dan gedacht, ook is het een potentieel risico voor lekkage. Natuurlijk zijn deze problemen te verhelpen, maar dat vraagt wel om een extra investering van de klant waarop hij niet voorbereid was.

Ik vind het waardevol om samen met de klant zo’n journey aan te gaan. Inlezen in hoe en waarom een zeiljacht gebouwd is, samen een dag op pad en goed achterhalen wat de wensen en eisen van een klant zijn, mijn kennis uit de jachtbouw toepassen en een boot helemaal binnenstebuiten keren. En zo de klant volledig informeren over de staat. Die bleek in dit geval toch minder rooskleurig als de website deed vermoeden.